Γενική Εξέταση Ούρων

Τι είναι η γενική εξέταση ούρων;

Η γενική ούρων είναι μια απλή εργαστηριακή εξέταση η   οποία   συμβάλει σημαντικά   στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος και όχι μόνο.

 

Γενική ούρων: Σε ποιες καταστάσεις έχουμε παθολογικά ευρήματα;

Η  γενική εξέταση ούρων είναι  σημαντική για τη διάγνωση  της ουρολοίμωξης, αλλά συμβάλλει στη διάγνωση άλλων νοσημάτων όπως:

 • Νεφρική νόσος: Παθολογικά ευρήματα στους χημικούς χαρακτήρες και στη μικροσκοπική εξέταση των ούρων ενισχύουν τη διάγνωση νεφρικής νόσου.
 • Ηπατική νόσος: Η αυξημένη συγκέντρωση χολερυθρίνης και ουροχολινογόνου στα ούρα σχετίζονται με ηπατική νόσο.
 • Σακχαρώδης Διαβήτης: Η γενική ούρων συμβάλλει στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς στους διαβητικούς ασθενείς τα επίπεδα γλυκόζης στα ούρα  είναι   υψηλά.
 • Κακοήθεια της ουροδόχου κύστης .
 • Ουρολιθίαση.
 • Αιμολυτικό ίκτερο.

 

Γενική ούρων: Σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται;

Η γενική εξέταση ούρων συμπεριλαμβάνεται συνήθως στο  προληπτικό check up.   Επομένως, επί απουσίας κάποιου συμπτώματος, η εξέταση ούρων διενεργείται για προληπτικούς λόγους.

Η γενική εξέταση ούρων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Συχνοουρία
 • Δυσουρία (πόνος ή καύσος κατά την ούρηση)
 • Αιματουρία
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Πόνος στην πλάτη
 • Θολά, δύσοσμα ή αφρώδη ούρα

 

Επιπρόσθετα, συχνά πρέπει να υποβάλλονται σε γενική εξέταση ούρων ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.  .

 

Πότε είναι η καλύτερη ώρα συλλογής δείγματος και για ποιον λόγο;

Το πρωινό δείγμα ούρησης είναι το δείγμα εκλογής προς εξέταση. Καλό είναι να προηγείται τοπικός καθαρισμός της ουρογεννητικής περιοχής. Επίσης, ενδείκνυται η συλλογή δείγματος μέσης ούρησης, αφού κατά την αρχή της τα ούρα παρασύρουν   μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην ουρήθρα. Επίσης, το πρωινό δείγμα ούρων λόγω της πυκνής και όξινης σύστασής του είναι το καταλληλότερο για τη διενέργεια της εξέτασης.

 

Πώς πραγματοποιείται η συλλογή ούρων;

Η συλλογή ούρων πραγματοποιείται από   τον εξεταζόμενο σε   ουροσυλλέκτη.   Το δείγμα που απαιτείται για την εξέταση είναι μικρό, περίπου 20 ml και πρέπει να μεταφερθεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο εντός 1 ώρας από τη λήψη του.

 

Γενική ούρων & Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της γενικής εξέτασης ούρων αξιολογούνται ως προς   τους φυσικούς χαρακτήρες, τους χημικούς χαρακτήρες και τα μικροσκοπικά ευρήματα . Πιο συγκεκριμένα:

 1. Φυσικοί χαρακτήρες των ούρων: Mελετώνται   το χρώμα, η όψη, η οσμή, το ειδικό βάρος και  το pH.
 2. Χημικοί χαρακτήρες των ούρων: Η ανίχνευση γλυκόζης, λευκώματος, αιμοσφαιρίνης, ουροχολινογόνου, χολερυθρίνης και κετονών   χρήζουν διερεύνησης, διότι σε φυσιολογικές συνθήκες δεν εντοπίζονται στα ούρα.
 3. Μικροσκοπική εξέταση: Αναζητούμε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια, μύκητες, μικροοργανισμούς, επιθηλιακά κύτταρα, κρυστάλλους, και κυλίνδροους.

 

Το μικροβιολογικό μας εργαστήριο διαθέτει  σύγχρονο βιοχημικό τμήμα, όπου πραγματοποιούνται  εξετάσεις ούρων και βιολογικών υγρών.  Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να  επικοινωνήσετε με το ιατρείο.