Η έμμηνος ρύση, ή αλλιώς περίοδος, χαρακτηρίζεται από την αποβολή αίματος και συστατικών του ενδομητρίου. Ένας φυσιολογικός κύκλος περιόδου διαρκεί 28 με 30 ημέρες, ωστόσο αποκλίσεις 2-3 ημερών είναι απόλυτα φυσιολογικές. Η μέση ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσεως είναι τα 12 έτη και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μπορεί να εμφανίσει αστάθεια, η οποία θεωρείται φυσιολογική. Όμως, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναζητώντας τις αιτίες που τις προκαλούν, οι γυναίκες υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με τις διαταραχές εμμήνου ρύσεως που οφείλονται σε ορμονικούς λόγους.
Ποιες είναι οι βασικές διαταραχές έμμηνου ρύσεως;
Οι διαταραχές περιόδου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Μπορεί να οφείλονται σε ανατομικούς, παθολογικούς ή ορμονικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες διαταραχές περιόδου είναι οι παρακάτω:
- Ολιγομηνόρροια Στη διαταραχή αυτή η απώλεια αίματος είναι μικρή ή διαρκεί λιγότερο από 2 ημέρες.
- Αραιομηνόρροια. Οι κύκλοι είναι μεγαλύτεροι από το φυσιολογικό και ξεπερνούν τις 35 ημέρες.
- Αμηνόρροια: Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από τη μη εμφάνιση περιόδου μέχρι την ηλικία των 16 ετών, ή την απουσία περιόδου για πάνω από 3 μήνες.
- Συχνομηνόρροια:Οι γυναίκες που εμφανίζουν συχνομηνόρροια έχουν περίοδο σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών.
- Δυσμηνόρροια: Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο κατά την περίοδο.
- Μηνορραγία: Ως μηνορραγία ορίζεται η διαταραχή κατά την οποία η γυναίκα περνά «βαριά περίοδο». Τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι έντονη αιμορραγία, η οποία διαρκεί πάνω από 8 ημέρες.
Πού μπορεί να οφείλονται οι παραπάνω διαταραχές;
Οι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλονται οι διαταραχές περιόδου ποικίλουν. Έτσι, οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να προκαλείται από:
- Ορμονικές διαταραχές
- Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών
- Πολύποδες
- Κύστεις ωοθηκών
- Ινομυώματα
- Ενδομητρίωση
- Άγχος
- Απότομη απώλεια βάρους
- Υπερβολική σωματική άσκηση
- Εμμηνόπαυση
Ορμόνες & Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Στην αναζήτηση του προβλήματος που προκαλεί τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως σημαντικό ρόλο παίζει ο ορμονικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει:
- Έλεγχο προλακτίνης (RPL): Αύξηση των επιπέδων της μπορεί να προκαλέσει ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια.
- Έλεγχο οιστραδιόλης (E2), προγεστερόνης (PRG), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη): Σε διαταραχές περιόδου ο έλεγχος των ορμονών αυτών είναι απαραίτητος, καθώς είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση του ωαρίου.
- Μέτρηση ανδρογόνων: Σε κάποιες περιπτώσεις τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων προκαλούν διαταραχές στον έμμηνο κύκλο.
- Έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα: Διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να ευθύνονται για την απορρύθμιση της εμμήνου ρύσεως.
Πότε είναι καλό να πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος για διαταραχές εμμήνου ρύσεως;
Η αιμοληψία θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιείται μεταξύ της δεύτερης και της έκτης ημέρας του κύκλου, θεωρώντας ως πρώτη ημέρα την ημέρα αρχής της εμμήνου ρύσεως. Επίσης, εάν οι υποψίες των διαταραχών έχουν στραφεί στην ανεπαρκή ωορρηξία η λήψη του δείγματος θα πρέπει να γίνεται την 21η -22η ημέρα του κύκλου. Η ορμόνη που ελέγχεται σε αυτή την περίπτωση είναι η προγεστερόνη.
Το μικροβιολογικό μας εργαστήριο διαθέτει σύγχρονο ορμονολογικό τμήμα στο οποίο πραγματοποιούνται εξετάσεις ορμονικού ελέγχου. Επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για τη διενέργεια ορμονολογικών εξετάσεων.