εργααστηριακή διερεύνηση γονιμότητας

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αναπαραγωγικής ικανότητας τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα είναι καθοριστική για τη σωστή διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής. Η εργαστηριακή διερεύνηση της ανδρικής και της γυναικείας υπογονιμότητας περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις.

 

Εργαστηριακή διερεύνηση ανδρικής υπογονιμότητας

Η διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας. Ο πρώτος βασικός έλεγχος της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνει το σπερμοδιάγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με δείγμα  σπέρματος που λαμβάνεται μετά από 2–5 ημέρες αποχής από σεξουαλική επαφή.

  Για τον εντοπισμό των αιτιών που επηρεάζουν τη γονιμότητα απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις,   όπως:

  • Κατακερματισμός DNA Σπέρματος (DFI).
  • Μέτρηση του οξειδωτικού στρες σπέρματος.
  • Βιοχημικός-Μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος.
  • Ορμονικός και τον γενετικός έλεγχος.

 

🔬  Σπερμοδιάγραμμα – Είναι η βασική εξέταση στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αξιόπιστος δείκτης της γονιμοποιητικής ικανότητας , γι’ αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται  με άλλες εξετάσεις. Στο ιατρείο μας η εξέταση και η επεξεργασία του δείγματος γίνεται σύμφωνα με τις πρόσφατες αναθεωρημένες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 ✔ Κατακερματισμός DNA Σπέρματος (DFI) – Υψηλά επίπεδα κατακερματισμού σπέρματος σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης, αποβολές, πρόωρο τοκετό,   και αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ακόμα και σε άνδρες με φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα.
MiOXSYS Μέτρηση οξειδωτικού στρες σπέρματος – Το οξειδωτικό στρες σπέρματος  αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αιτιολογικούς παράγοντες   της  ανδρικής υπογονιμότητας. Στο  ιατρείο μας   ο ποσοτικός προσδιορισμός  του οξειδωτικού στρες στο σπέρμα  εκτελείται γρήγορα και αξιόπιστα με τον  αναλυτή τελευταίας τεχνολογίας    MiOXSYS Analyzer.

Τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στο σπέρμα συνδέονται με ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος,  μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης και αποβολές.

 

Αντισπερμικά αντισώματα σε ορό αίματος και σπέρμα.
Ανιχνεύονται ειδικά αντισώματα, τα οποία συνδέονται με τα σπερματοζωάρια και μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Βιοχημικός έλεγχος σπέρματος

 Ο βιοχημικός έλεγχος του σπέρματος περιλαμβάνει:

  • Κιτρικό οξύ
  • Ψευδάργυρος
  • Όξινη φωσφατάση
  • Φρουκτόζη
  • Καρνιτίνη

 

Ορμονικός έλεγχος

 LH, FSH, Τεστοστερόνη, Προλακτίνη
 Ορμόνες Θυρεοειδούς

Μικροβιολογικός έλεγχος

Καλλιέργεια για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, αντιβιόγραμμα.
Έλεγχος για μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα και χλαμύδια.

Γενετικός έλεγχος
Καρυότυπος
Μικροελλείψεις στο Y χρωμόσωμα

 Έλεγχος κυστικής ίνωσης

 

Διερεύνηση γυναικείας υπογονιμότητας

Η διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας περιλαμβάνει την εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας, της ορμονικής ισορροπίας και τη διάγνωση λοιμώξεων   του γεννητικού συστήματος. Μέσω   αιματολογικών,  και μικροβιολογικών εξετάσεων   μπορούν  να εντοπιστούν παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως ωορρηξιακές διαταραχές, ορμονικές ανωμαλίες ή λοιμώξεις του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας.

Ειδικότερα, η εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας για τις γυναίκες περιλαμβάνει:

Ορμονικός έλεγχος
 LH, FSH, Οιστραδιόλη, Προγεστερόνη, Προλακτίνη
 Ορμόνες Θυρεοειδούς

Προσδιορισμός ΑΜΗ (Anti- Mullerian Hormone)

Η μέτρηση της ΑΜΗ χρησιμοποιείται ως προγνωστικός δείκτης επάρκειας της ωοθηκικής λειτουργίας.
 

Μικροβιολογικός έλεγχος κολπικού-τραχηλικού υγρού

  • Καλλιέργεια για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, αντιβιόγραμμα.
  • Έλεγχος για μυκοπλάσμα, ουρεοπλάσμα και χλαμύδια.

 Στο Μικροβιολογικό Διαγνωστικό Εργαστήριο της Θέμης Κωνσταντινίδου  επιλύουμε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που πραγματοποιείτε στο εργαστήριο μας.