Tι εκφράζει η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών αιμοσφαιρίων;

Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) αιμοσφαιρίων εκφράζει την ταχύτητα με την οποία καθιζάνει συγκεκριμένη ποσότητα αίματος  σε ειδικά σωληνάρια σε μία ώρα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες τα ερυθρά αιμοσφαίρια απωθούνται, γιατί η ερυθροκυτταρική μεμβράνη έχει αρνητικό φορτίο. Όταν μεταβληθεί το φορτίο  της ερυθροκυτταρικής μεμβράνης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια  συσσωρεύονται και αυξάνει η τιμή της Τ.Κ.Ε.

Επομένως, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν συσσωματωθεί εξαιτίας διάφορων παθολογικών καταστάσεων καθιζάνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μεμονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών αιμοσφαιρίων;

Η ΤΚΕ  εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί είναι  :

  • Από τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Από το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Από τα λευκώματα, κυρίως το ινωδογόνο, την α- και γ- σφαιρίνη.
  • Την κύηση.  Φυσιολογική αύξηση της Ταχύτητας Καθίζησης Ερυθρών μπορεί να παρατηρηθεί στο 3ο τρίμηνο κύησης.

Σημασία της μέτρησης ΤΚΕ

Η μέτρηση της Τ.Κ.Ε διενεργείται  για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών όπως:

  • Οξείες λοιμώξεις (π.χ.  οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού κ.ά.)
  • Χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, φυματίωση κ.ά.)
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Κακοήθη νοσήματα

Η ΤΚΕ αποτελεί μια μη ειδική εξέταση, δηλαδή δεν αποδεικνύει την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου, καθώς αύξηση της μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Επηρεάζει η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων την ΤΚΕ;

Η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής ενδέχεται να επηρεάζει την ΤΚΕ. Ειδικότερα, φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, η ηπαρίνη και η δεξτράνη αυξάνουν την ταχύτητα καθίζησης. Από την άλλη, η ασπιρίνη και  η κορτιζόνη   μειώνουν την ταχύτητα καθίζησής τους.

Τι υποδηλώνει η αυξημένη Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών αιμοσφαιρίων;

Ουσιαστικά, η αυξημένη ΤΚΕ είναι ένα «σήμα» για περαιτέρω διερεύνηση και διενέργεια ειδικότερων εξετάσεων, για να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης της.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για τον έλεγχο της πορείας λοιμώξεων και χρόνιων συστηματικών νοσημάτων. Σε ύφεση της νόσου η τιμή της Τ.Κ.Ε. ελαττώνεται, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα  της θεραπείας.

Πώς γίνεται η μέτρηση της Ταχύτητας Καθίζησης Ερυθρών αιμοσφαιρίων;

Η μέτρηση της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων πραγματοποιείται με τη λήψη ενός δείγματος αίματος. Δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί νηστεία.

Στο Μικροβιολογικό Διαγνωστικό Εργαστήριο της Θέμης Κωνσταντινίδου  επιλύουμε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που πραγματοποιείτε στο εργαστήριο μας.