καρδιακοί δείκτες

Οι καρδιαγγειακές νόσοι ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Στη χώρα μας περίπου 5.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από τη στεφανιαία  νόσο.

 

Τι ορίζεται ως καρδιακή νόσος;

Ο όρος καρδιακή νόσος   χρησιμοποιείται για το φάσμα των διαταραχών που προσβάλλουν την καρδιά. Στα νοσήματα της καρδιάς περιλαμβάνονται   η στεφανιαία νόσος,     η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες και οι συγγενείς καρδιοπάθειες.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου;

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν:

  • το κάπνισμα
  • την υπέρταση
  • τη δυσλιπιδαιμία
  • την παχυσαρκία
  • την έλλειψη φυσικής άσκησης
  • το σακχαρώδη διαβήτη
  • την κληρονομικότητα.

 

Επομένως, κάποιες μορφές καρδιακής νόσου μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η στεφανιαία νόσος;

Η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

 

Τα συμπτώματα της  στεφανιαίας νόσου είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος στο στήθος.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο σαγόνι, τον λαιμό, την άνω κοιλιακή χώρα ή την πλάτη.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να τεθεί η διάγνωση Οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) απαιτούνται τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

  • Ιστορικό στηθάγχης
  • Μεταβολές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Αύξηση των καρδιακών δεικτών στο αίμα

 

Σήμερα έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστοι καρδιακοί δείκτες για την πρόληψη της καρδιακής νόσου, αλλά και για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

 

Τι είναι οι καρδιακοί δείκτες;

Οι καρδιακοί δείκτες είναι μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα και τα επίπεδα τους συνδέονται με την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

 

Οι συνηθέστεροι καρδιακοί δείκτες είναι οι εξής:

🔸Ομοκυστεϊνη.   Η ομοκυστεϊνη είναι θειούχο αμινοξύ που προάγει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

🔸CK-MB. Το  καρδιακό ισοένζυμο της κινάσης της κρεατίνης βρίσκεται κυρίως στον καρδιακό μυ και είναι δείκτης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η CK-MB αυξάνει 6-8 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και φτάνει στη μέγιστη τιμή σε 24 ώρες.

🔸Τροπονίνη Ι και Τροπονίνη Τ.  Είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο στα  κύτταρα του μυοκαρδίου. Οι Τροπονίνες Τ και Ι απελευθερώνονται στην κυκλοφορία σε τραυματισμό ή νέκρωση του μυοκαρδίου που τις καθιστούν δείκτες υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας για τη διάγνωση   οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε περίπτωση  ΟΕΜ τα επίπεδα των τροπονινών αυξάνουν σε 2-3 ώρες  από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και γι΄ αυτό αποτελούν βιοδείκτες εκλογής για τη διάγνωση μυοκαρδιακής βλάβης ή νέκρωσης.

🔸Νατριουρητικό πεπτίδιο  NT-proBNP .  Παράγεται κυρίως από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και χρησιμοποιείται ως δείκτης για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της  καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Με ποιον τρόπο ελέγχονται οι καρδιακοί δείκτες;

Το επίπεδο των καρδιακών δεικτών ελέγχεται εύκολα μέσω  αιματολογικών εξετάσεων. Η πρόληψη εκδήλωσης παθήσεων ή η παρακολούθηση ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα μέσω των καρδιακών δεικτών είναι σημαντική.

 

Το μικροβιολογικό μας εργαστήριο διαθέτει σύγχρονο ανοσολογικό τμήμα , όπου διενεργείται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος καρδιακών δεικτών. Οι μετρήσεις των καρδιακών δεικτών πραγματοποιούνται σε σύγχρονους αναλυτές, δίνοντας άμεσα αξιόπιστα αποτελέσματα.